ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ |

ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ...

με κρεμμύδια, καφέ και λουλούδια...

Το αυγό είναι ουσιαστικά μια μυστηριακή μορφή τροφής ικανή να θρέψει και να γεννήσει νέα ζωή. Στις αρχαίες ανατολικές θρησκείες τα αυγά είναι σύμβολο δημιουργίας που συνδέεται με τις γιορτές της άνοιξης για αναγέννηση και αναζωογόνηση.

Για τους κινέζους το αυγό συμβολίζει την ολότητα. Ο κίτρινος κρόκος είναι ο ουρανός και το ασπράδι η γη. Κατά τη δημιουργία του κόσμου το Κοσμικό Αυγό άνοιξε στα δύο και τα δύο μισά σχημάτισαν τον ουρανό και τη γη. Στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία η χήνα του Νείλου κλώσησε το Κοσμικό Αυγό, από το οποίο βγήκε ο Ήλιος, ο θεός Ρα. 

Πολύ αργότερα το αυγό ως σύμβολο συνδέθηκαν με το Πάσχα και πλέον ως χριστιανικό σύμβολο μεταφέρει την ανάσταση και την αναγέννηση. Έτσι σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση η καθιέρωση των κόκκινων αυγών το Πάσχα οφείλεται σε μια πωλήτρια αυγών, που την ημέρα της Ανάστασης του Χριστού έμαθε την είδηση στα Ιεροσόλυμα. Δύσπιστη καθώς ήταν, άφησε κάτω το καλάθι με τα αυγά που κρατούσε και αναφώνησε: «Μόνο αν γίνουν τ' αυγά μου κόκκινα θα το πιστέψω». Το θαύμα έγινε και τα αυγά έγιναν κόκκινα.

Γράφει:
Η ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Φωτογραφίες:
ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
ΑΥΓΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ

Το βάψιμο των αυγών γίνεται κάτω με ορισμένη εθιμοτυπία. Σε πολλά μέρη της Ελλάδος τα μέσα βαφής των αυγών δεν περιορίζονται σε απλές χημικής σύστασης κόκκινες βαφές αλλά επεκτείνονται σε ελκυστικές εναλλακτικές εικαστικές παρεμβάσεις.

ΜΕ ΚΕΡΙ
Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, οι γυναίκες καλύπτούν τα αυγά με ένα λευκό κερί. Ύστερα «κεντούν» κυκλικά το κερί, δημιουργώντας ανάγλυφα σχήματα. Τα αυγά αυτά τα έλεγαν ξομπλωτά ή κεντημένα αυγά ή πέρδικες.

eggs 02
ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Στην Κρήτη συχνά τοποθετούν πάνω στο τσόφλι από ένα φύλλο τριανταφυλλιάς, μαργαρίτας, ή ένα άνθος, ύστερα δένουν σφιχτά το κάθε αυγό με ένα λεπτό πανί και το βουτούν στο χρώμα. Το χρώμα δεν περνά κάτω από το φύλλο και έτσι δημιουργούνται σχήματα που μας παραπέμπουν στην πλούσια βλάστηση της άνοιξης.

eggs 14454

eggs 16

eggs 17

ΑΛΛΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ
Άλλες φυσικές τεχνικές βαφής αυγών είναι με το «ριζάρι» ή «βάρτζι» μια κοκκινωπή ρίζα, τα κυπαρισσόμηλα, τα κρεμμυδόφυλλα, τα άνθη της ροδιάς και της αμυγδαλιάς, ο κουρκουμάς, το σαφράν ακόμα και τα παντζάρια. Μπορείτε ακόμα να βάψετε τα αυγά σας με σουμάκι, κόκκινο κρασί, φύλλα σπανάκι, μύρτιλα και γκρανμπερις.

eggs 18

eggs 19

eggs 20

ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΚΑΦΕ
Οι Σεφραδίτες εβραίοι της Θεσσαλονίκης έβραζαν τα uevos ( αυγά) σε ένα μΕίγμα από καφέ, κρεμμυδόφυλλα , ελαιόλαδο και ξύδι με πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα. Τα αυγά έπαιρναν ένα υπέροχο χρυσοκίτρικο χρώμα με μικρές πινελιές χάλκινης απόχρωσης. Για να επιτύχετε πιο σκούρα χρώματα, θα παρατείνετε το χρόνο βρασίματος των αυγών και επιπλέον θα τα αφήσετε να κρυώσουν μέσα στον ζωμό βαφής.

eggs 11

ΟΙ ΔΟΞΑΣΙΕΣ
Μαγικές ιδιότητες είχε για τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου, το πρώτο αυγό, που θα βάψουν και θα το βάλουν στο εικονοστάσι του σπιτιού . Το αυγό της «Παναγίας» όπως ονομαζόταν το χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να σταυρώνουν τα παιδιά και για να ξορκίσουν το κακό μάτι. Το ίδιο εθιμικό υπόβαθρο έχει και η συνήθεια των χωρικών της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι το αυγό που θα βάψουν πρώτο, το οποίο θα ταφή στην πρώτη αυλακιά του χωραφιού, την περίοδο που αρχίζει η σπορά, με την προσδοκία να βλαστίσει ο σπόρος με την ζωτική δύναμη που έχει μέσα του το αυγό.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 
newsl face