Για 8 άτομα ()
1. Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας με λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας . Το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη . Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις πατάτες και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός τις ντομάτες . Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και αφήνουμε τις πατάτες να μαριναριστούν για τουλάχιστον μισή ώρα.
2. Περνούμε το ταψί της γάστρας ή μια πήλινη γάστρα με καπάκι και βάζουμε στο κέντρο το κρέας κομμένο σε μεγάλα κομματάκια . Αδειάζουμε τριγύρω και τακτοποιούμε τις μαριναρισμένες πατάτες μαζί με τα ζουμιά τους. Στρώνουμε πάνω από τις πατάτες τις φέτες της ντομάτας και τις αλατίζουμε χωριστά ! Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό Σκεπάζουμε και ψήνουμε στην παραστιά.
3. Αν το ψήσουμε στον φούρνο της κουζίνας ακολουθούμε την ίδια διαδικασία δηλαδή σκεπάζουμε την γάστρα την βάζουμε στο κέντρο του φούρνου που τον έχουν προθέρμανσης στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς και μετά το κατεβάζουμε στους 180 και ψήνουμε για 60 λεπτά . Ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας αν είναι στον φούρνο και αφήνουμε να ροδίσει το φαγητό για 10 λεπτά στον φούρνο.
Aντί για πατάτες μπορείτε να το φτιάξετε σκέτο και τα τελευταία 20 λεπτά να ρίξετε χυλοπίτες ή κριθαράκι.