alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

ARNI-ME-PETIMEZI large

Ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά φαγητά της Νοτιανατολικής Τουρκίας και κυρίως της περιοχής του Άντεπ. Μπορείτε να το φτιάξετε και με μοσχάρι

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ, ΡΥΖΙ, ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

ARNI-ME-PETIMEZI large

Ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά φαγητά της Νοτιανατολικής Τουρκίας και κυρίως της περιοχής του Άντεπ. Μπορείτε να το φτιάξετε και με μοσχάρι

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ. 30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
6 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 25€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 σπάλα αρνιού ολόκληρη σπασμένη από τον κρεοπώλη σας
  • 3 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
  • 1 φλιτζάνι ρεβίθια μικρά (τα μουλιάζετε για 6 – 8 ώρες στο νερό)
  • 1 κουτ. σουπ. σταφίδες κορινθιακές
  • 5 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
  • 5 βερίκοκα ξερά
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζάνι βούτυρο αγελαδινό
  • 1/2 φλιτζάνι πετιμέζι
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 1 κουτ.γλυκ. κύμινο
  • 1 κουτ.γλυκ. πιπέρι
  • 2 κουτ. σουπ. κουκουνάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε το αρνάκι και το τοποθετείτε σε φαρδύ σκεύος φούρνου με καπάκι. Το αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το κύμινο και 2 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζετε και τοποθετείτε το σκεύος στον φούρνο. Ψήνετε αρχικά στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 180 και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 – 40 λεπτά.


2. Ωστόσο βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Τα βγάζετε, τα σουρώνετε και ξεπλένετε με κρύο νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και τα ξεφλουδίζετε (μπορείτε να βρείτε στο σούπερ μάρκετ έτοιμα ξεφλουδισμένα ρεβίθια). Όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο, σε ένα μπολ αναμειγνύετε το ρύζι με τις σταφίδες, το κύμινο και τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια. Τα ρίχνετε γύρω – γύρω από το αρνί, ανακατεύετε με μια κουτάλα, σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 15 ακόμα λεπτά.


3. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το βούτυρο και προσθέτετε τα κουκουνάρια να ροδίσουν και στη συνέχεια, ρίχνετε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Ανοίγετε ξανά το σκεύος προσθέτετε τα ξερά φρούτα και το κουκουνάρι και κλείνετε. Ψήνετε για 10 λεπτά πάντα με κλειστό το καπάκι. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε ζεστό.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε πιο σπυρωτό αποτέλεσμα στο ρύζι μουσκέψτε το σε χλιαρό αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Στραγγίστε το και χρησιμοποιήστε το μετά. Μην σας φοβίσει το σκούρο χρώμα που θα πάρει το φαγητό οφείλετε στο πετιμέζι.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face