Για 6 άτομα ()
1. Πλένετε το αρνάκι και το τοποθετείτε σε φαρδύ σκεύος φούρνου με καπάκι. Το αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το κύμινο και 2 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζετε και τοποθετείτε το σκεύος στον φούρνο. Ψήνετε αρχικά στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 180 και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 – 40 λεπτά.
2. Ωστόσο βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Τα βγάζετε, τα σουρώνετε και ξεπλένετε με κρύο νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και τα ξεφλουδίζετε (μπορείτε να βρείτε στο σούπερ μάρκετ έτοιμα ξεφλουδισμένα ρεβίθια). Όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο, σε ένα μπολ αναμειγνύετε το ρύζι με τις σταφίδες, το κύμινο και τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια. Τα ρίχνετε γύρω – γύρω από το αρνί, ανακατεύετε με μια κουτάλα, σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 15 ακόμα λεπτά.
3. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το βούτυρο και προσθέτετε τα κουκουνάρια να ροδίσουν και στη συνέχεια, ρίχνετε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Ανοίγετε ξανά το σκεύος προσθέτετε τα ξερά φρούτα και το κουκουνάρι και κλείνετε. Ψήνετε για 10 λεπτά πάντα με κλειστό το καπάκι. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε ζεστό.
Αν θέλετε πιο σπυρωτό αποτέλεσμα στο ρύζι μουσκέψτε το σε χλιαρό αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Στραγγίστε το και χρησιμοποιήστε το μετά. Μην σας φοβίσει το σκούρο χρώμα που θα πάρει το φαγητό οφείλετε στο πετιμέζι.