Για 12 άτομα ()
1. Ανοίγετε με το μαχαίρι μεγάλες σχισμές, 5 εκ. περίπου, πάνω στο κρέας. Το περιχύνετε με το μισό ελαιόλαδο και απλώνετε στην επιφάνειά του και μέσα στις σχισμές το δενδρολίβανο ή τη ρίγανη, το σκόρδο, τη μουστάρδα, και μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
2. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Τις απλώνετε σε ένα ταψί και τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, και τις περιχύνετε με το λεμόνι, το κρασί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τις αλατοπιπερώνετε καλά και τοποθετείτε στο κέντρο τους το κρέας.
3. Αφήνετε το ταψί σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος στους 180 βαθμούς. Βάζετε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε το κρέας με τις πατάτες για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, στους 180 βαθμούς σκεπασμένο με μια βρεγμένη κόλλα αντικολλητικού χαρτιού. Ξεσκεπάζετε το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 30 λεπτά. Αν είναι απαραίτητο προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό για να μην στεγνώσει το κρέας. Βγάζετε το αρνί από το φούρνο, το αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά και το σερβίρετε με τις πατάτες του.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπούτι από αρνί.