alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

gardoumakia top

Στην Κρήτη τα λένε αλλιώς και κοιλιδάκια και γίνονται, είτε αυγολέμονο είτε με ντομάτα. Η διαφορά τους από τις άλλες γαρδούμπες είναι ότι δεν έχουν καθόλου συκώτι

ΓΑΡΔΟΥΜΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

gardoumakia top

Στην Κρήτη τα λένε αλλιώς και κοιλιδάκια και γίνονται, είτε αυγολέμονο είτε με ντομάτα. Η διαφορά τους από τις άλλες γαρδούμπες είναι ότι δεν έχουν καθόλου συκώτι

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 14€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 2 κοιλιές αρνίσιες
  • 2 έντερα αρνίσια
  • 3 μέτρια λεμόνια
  • 1 κουτ. σουπ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σουπ. αλάτι
  • 2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε πολύ καλά την κοιλιά και την ζεματίζετε σε καυτό νερό. Την ξύνετε με ένα μαχαιράκια να απομακρυνθούν όλες οι ακαθαρσίες και οι μεμβράνες.


2. Πλένετε τα έντερα, χωριστά με χλιαρό νερό. Με την βοήθεια ενός λεπτού ξύλου ή της χοντρής βελόνας του πλεξίματος τα γυρίζετε από την ανάποδη και τα πλένετε ώστε να καθαρίσουν και από μέσα.


3. Αδειάζετε την κοιλιά και τα έντερα σε μια λεκάνη και στύβετε από πάνω τον χυμό από τα δύο λεμόνια. Βάζετε και τις λεμονόκουπες, σκεπάζετε και τα αφήνετε για μια ώρα.


4. Στραγγίζετε πολλά υγρά και τρίβετε τα έντερα και την κοιλιά με τις λεμονόκουπες, το αλάτι και το αλεύρι. Ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό και τα στραγγίζετε από τα πολλά νερά.


5. Κόβετε την κοιλιά σε παραλληλόγραμμα κομμάτια 8-10 εκ και πλάτους 4-5 εκ. Τυλίγετε κάθε κομμάτι κοιλιάς με ένα κομμάτι έντερο. Όταν τυλιχτεί η κοιλιά με το έντερο μπερδεύετε την άκρη του εντέρου στα τελευταία "δαχτυλίδια" ώστε να μην σας ξετυλίξουν.


6. Ζεσταίνετε ελαφρά το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρετε ελαφρά. Προσθέστε 3 φλιτζάνια νερό και αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά.


7. Ρίχνετε τα γαρδουμάκια, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 1 ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό. Τα τελευταία 10 λεπτά προσθέτετε τον ανηθο.


8. Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ μέχρι να αφρίσουν. Ρίχνετε σιγά σιγά το χυμό από ένα λεμόνι ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Σταδιακά αδειάζετε στο μείγμα του αυγού και του λεμονιού λίγο λίγο ζωμό από τα γαρδουμάκια μέχρι να ζεσταθεί. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνετε το αυγολέμονο. Ανακινείτε ελαφρά, κλείνετε και το αφήνετε να "ξεκουραστεί" για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν δεν θέλετε αυγά μπορείτε απλά να προσθέσετε μπόλικο λεμόνι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face