alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

gardoumpakia top

Όποιος ρίξει μια ματιά στα αρχαία ελληνικά κείμενα, καταλαβαίνει αμέσως γιατί οι Έλληνες δεν εξοστράκιζαν από το διαιτολόγιό τους μεζέδες που γίνονται με βάση τα συκωτάκια, τα πνευμόνια, τις σπλήνες και τα εντεράκια. Οι πρόγονοί μας μέσα στους αιώνες πάντα λάτρευαν τα εντόσθια για τη μοναδική νοστιμιά τους. Ως παραδοσιακοί Έλληνες λοιπόν, δεν θα μπορούσαμε να μη σας παρουσιάσουμε τη διαδικασία παρασκευής της παραδοσιακής γαρδούμπας, η οποία δεν λείπει από κανένα Πασχαλινό Τραπέζι

ΜΕΝΟΥΖΕΣ

gardoumpakia top

Όποιος ρίξει μια ματιά στα αρχαία ελληνικά κείμενα, καταλαβαίνει αμέσως γιατί οι Έλληνες δεν εξοστράκιζαν από το διαιτολόγιό τους μεζέδες που γίνονται με βάση τα συκωτάκια, τα πνευμόνια, τις σπλήνες και τα εντεράκια. Οι πρόγονοί μας μέσα στους αιώνες πάντα λάτρευαν τα εντόσθια για τη μοναδική νοστιμιά τους. Ως παραδοσιακοί Έλληνες λοιπόν, δεν θα μπορούσαμε να μη σας παρουσιάσουμε τη διαδικασία παρασκευής της παραδοσιακής γαρδούμπας, η οποία δεν λείπει από κανένα Πασχαλινό Τραπέζι

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρ.
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
2 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 συκωταριά μεγάλη (μαζί με το πνευμόνι)
  • 1 σπλήνα (προαιρετικά)
  • 2 μπόλιες
  • 1 κιλό έντερα
  • 1/2 κρεμμύδι ξερό, μέτριο
  • 2 κουτ. σουπ. μαϊντανό ξερό
  • 1 κουτ. σουπ. ρίγανη ξερή
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κόβετε σε μικρά κομμάτια τη συκωταριά μαζί με το πνευμόνι και τη σπλήνα και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Σε ένα βαθύ μπολ βάζετε την κομμένη συκωταριά, το πνευμόνι και τη σπλήνα να μαριναριστούν μαζί με το μαϊντανό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτετε με μεμβράνη το μπολ και το τοποθετείτε το στο ψυγείο. Αφήνετε να μαριναριστεί για 2 ώρες τουλάχιστον. Βγάζετε τη συκωταριά από το ψυγείο και τη στραγγίζετε από τα υγρά της σε ένα σουρωτήρι.


2. Απλώνετε ένα κομμάτι μπόλιας σε λεία επιφάνεια και προσθέτετε σε αυτό ένα κομμάτι από το μαριναρισμένο συκώτι και πνευμόνι και τη σπλήνα και τυλίγετε σε ρολό. Κόβετε την μπόλια και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά.


3. Παίρνετε το έντερο και αρχίζετε να τυλίγετε τις μενούζες, ξεκινώντας από το κέντρο τους. Στη συνέχεια, παίρνετε την άκρη του και την περνάτε κάτω από το έντερο, μέχρι να τυλιχθεί καλά. Κάνετε το ίδιο και για τις υπόλοιπες μενούζες.


4. Προθερμαίνετε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς. Τοποθετείτε τις μενούζες σε ταψί περιχύνοντας τις με το ελαιόλαδο και ρίγανη. Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το τοποθετείτε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε τις μενούζες για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζετε, τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού, και τα ψήνετε για ακόμα 30 λεπτά.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Πριν ψήσετε τις μενούζες, ζεματίστε τες για 2 λεπτά σε βραστό νερό με αλάτι.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face