Για 8 άτομα ()
1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι με δόντια, κόβετε την μπαγκέτα λοξά σε 8 φέτες. Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε τις φέτες ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε στο γκριλ για 5 – 7 λεπτά. Σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αραδιάζετε τα σύκα και τα ψήνετε στο γκριλ για 2 – 3 λεπτά.
2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σβήνετε με το ξίδι. Αφήνετε το κρεμμύδι να σοταριστεί μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει περίπου 10 λεπτά.
3. Βγάζετε τις φέτες ψωμιού από το φούρνο, τις αραδιάζετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και μοιράζετε στην επιφάνειά τους τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Από πάνω απλώνετε λίγο από το τυρί και 1 φέτα λούζα. Βγάζετε τα σύκα από το φούρνο και αραδιάζετε 1 κομμάτια σε κάθε μπρουσκέτα. Περιχύνετε με λίγο ξίδι βαλσάμικο και σερβίρετε.
Δοκιμάστε τες και με μια σκληρή γραβιέρα πικάντικη και λίγο μέλι αντί για σύκο.