Για 12 άτομα ()
1. Για να προετοιμάσετε τη γαλοπούλα, τη βγάζετε από το ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες προτού τη χρειαστείτε ή τη φυλάτε σε δροσερό μέρος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σιγουρευείτε ότι είναι στεγνή και καθαρή και ότι έχετε αφαιρέσει τυχόν πούπουλα που έχουν ξεμείνει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ζυγίζετε τη γαλοπούλα για να υπολογίσετε πόση ώρα θα χρειαστεί να τη μαγειρέψετε. Υπολογίζετε 20 λεπτά ψησίματος για κάθε ½ κιλό και στο συνολικό χρόνο προσθέτετε 20 λεπτά επιπλέον. Δηλαδή για την γαλοπούλα κιλών ο χρόνος ψησίματος είναι 3 ώρες.
2. Για να φτιάξετε τη γέμιση, ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε το χοιρινό για 5 – 7 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Το μεταφέρετε σε ένα μπολ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Αναμειγνύετε πολύ καλά. Απλώνετε στη βάση ενός μεγάλου ταψιού ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, με μέγεθος τέτοιο που να μπορεί να τυλιχτεί γύρω γύρω και πάνω από τη γαλοπούλα, όταν θα την τοποθετήσετε μέσα στο ταψί.
3. Βάζετε στην κοιλιά της γαλοπούλας το θυμάρι και το δεντρολίβανο και τη γεμίζετε με την γέμιση. Αν θέλετε, δένετε τα πόδια τους μεταξύ τους. Δίνετε γεύση στη γαλοπούλα προσθέτοντας φρεσκοαλεσμένο αλάτι και πιπέρι. Την αλείφετε με μπόλικο βούτυρο.
4. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα στο πυρίμαχο σκεύος και πάνω από το αλουμινόχαρτο και χύνετε γύρω της το ζωμό από κοτόπουλο. Στη συνέχεια, τη τυλίγετε χαλαρά με το αλουμινόχαρτο. Αραδιάζετε στο σκεύος τις πατάτες, τα καρότα και τα σύκα.
5. Τοποθετείτε το σκεύος με τη γαλοπούλα στο φούρνο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ώρες. Φροντίζετε να αλείφετε τη γαλοπούλα με βούτυρο συχνά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Εάν αρχίζει να παίρνει χρώμα περισσότερο από τη μία πλευρά, τοποθετείτε το σκεύος από την άλλη πλευρά, γυρίζοντάς το, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Προς το τέλος του ψησίματος, αφαιρείτε το πάνω μέρος από το αλουμινόχαρτο και αφήνετε την πέτσα να πάρει χρώμα. Μόλις ψηθεί η γαλοπούλα τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού αρχίσετε να την κόβετε. Τη σερβίρετε με τις πατάτες τα καρότα και τη γέμιση.
Είναι πολύ σημαντικό να κλείσετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο γιατί έτσι οι ατμοί που θα δημιουργηθούν κατά το ψήσιμο θα εκλωβιστούν μέσα στο κλειστό αλουμινόχαρτο και θα ενυδατώσουν το κρέας της. Το αποτέλεσμα θα είναι μια πολύ ζουμερή και μαλακή γαλοπούλα ακόμα και στα δύσκολα σημεία της όπως το στήθος.