Για 8 άτομα ()
1. Τοποθετείτε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και προσθέτετε το κρέας κομμένο σε κομμάτια. Βράζετε για 10΄, αφαιρώντας τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα. Αποσύρετε από τη φωτιά και σουρώνετε το κρέας.
2. Αδειάζετε το μισό ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τη τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Σοτάρετε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο για 2΄-3΄, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε το κρέας και το αφήνετε να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνετε µε το κρασί και προσθέτετε τα ολόκληρα κρεμμύδια, πάνω στα οποία έχετε καρφώσει τα γαρίφαλα και την κανέλα. Καρυκεύετε με αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζετε το φαγητό για 30΄ µε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
3. Καθαρίζετε τα κυδώνια και τα κόβετε στα 4. Αφαιρείτε τους σπόρους και τις σκληρές ίνες από το κέντρο. Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο µαζί µε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Σοτάρετε τα κυδώνια µέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Αδειάζετε το κρέας µε τη σάλτσα του σε πυρέξ ή σε πήλινο σκεύος µαζί µε τα κυδώνια (επίσης µε τη σάλτσα τους). Αν το φαγητό δεν έχει αρκετά υγρά, προσθέτετε ½ φλιτζάνι κρασί. Σκεπάζετε με το καπάκι του σκεύους ή µε αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό για 20΄ στους 180 βαθμούς στον αέρα. Κατόπιν βγάζετε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζετε µε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το ψήσιµο για ακόμα 20΄-30΄. Αποσύρετε και σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή σε θερµοκρασία δωµατίου.
Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας για να έχετε πιο κόκκινη σάλτσα στο φαγητό. Επίσης, δοκιμάστε το και με μπούτι από αρνάκι αντί για μοσχάρι.