alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

galopoula-lemonada top

Αν πραγματικά έχετε κέφια φτιάξτε αυτή την γαλοπούλα στο μπάρμπεκιου ή στον φούρνο, όρθια, δηλαδή χωρίς να ακουμπάει σε ταψί. Απλώς στερεώστε την σε μια κοτοπουλιέρα ή ένα κουτάκι μπύρας

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΛΕΜΟΝΑΔΑΣ BARBEQUE

galopoula-lemonada top

Αν πραγματικά έχετε κέφια φτιάξτε αυτή την γαλοπούλα στο μπάρμπεκιου ή στον φούρνο, όρθια, δηλαδή χωρίς να ακουμπάει σε ταψί. Απλώς στερεώστε την σε μια κοτοπουλιέρα ή ένα κουτάκι μπύρας

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρ.
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρ. 45 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
30 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 25€, Αρκετά οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 γαλοπούλα 2 ½ κιλά περίπου

Για τη σάλτσα

  • 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
  • 3 κουτ. σουπ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 κουτ. σουπ. κέτσαπ
  • 1/2 φλιτζάνι λεμονάδα με ανθρακικό (όχι διαίτης)
  • 4 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού
  • 1 1/2 κουτ. σουπ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. σουπ. μουστάρδα

Για το άλειμμα

  • 2 κουτ. σουπ. πάπρικα
  • 2 κουτ. σουπ. σάλτσα τσίλι γλικιά
  • 2 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. σκόρδο αποξηραμένο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε στο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει. Κατεβάζετε τη φωτιά σε ακόμα πιο χαμηλή θερμοκρασία και μαγειρεύετε μέχρι να πήξει λίγο, για 10 - 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην «καθίσουν» τα υλικά κάτω.


2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τα υλικά για την κρούστα. Πασπαλίζετε και τρίβετε ομοιόμορφα με το μείγμα αυτό όλη τη γαλοπούλα μέσα και έξω. Αφήνετε να σταθεί η γαλοπούλα σε θερμοκρασία δωματίου για 15 έως 30 λεπτά πριν το ψήσιμο.


3. Ψήνετε τη γαλοπούλα, με τη πλευρά του στήθους προς τα κάτω, σε μέτρια φωτιά, με το καπάκι του μπάρμπεκιου κλειστό, μέχρι να ροδίσει, 50 λεπτά, γυρίζοντας τη κατά διαστήματα. Γυρίζετε τη γαλοπούλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, με το καπάκι κλειστό, για άλλα περίπου 50 λεπτά.


4. Στη συνέχεια, αλείφετε όλη τη γαλοπούλα με ένα λεπτό στρώμα από τη ψημένη σάλτσα και ψήνετε για ακόμα περίπου 50 λεπτά, με το καπάκι του μπάρμπεκιου ανοιχτό, μέχρι οι χυμοί του κρέατος που τρέχουν να είναι διαφανείς και το κρέας να μην έχει ροζ χρώμα στο κόκαλο. Στο διάστημα αυτό γυρίζετε 5-6 φορές ακόμα τη γαλοπούλα αλείφοντας με τη υπόλοιπη σάλτσα.


5. Σερβίρετε την γαλοπούλα τεμαχισμένη ζεστή με την υπόλοιπη σάλτσα στο πλάι.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Η γαλοπούλα αυτή καλά είναι να είναι μην ξεπερνάει τα 2 ½ κιλά και να έχει δικό της θερμόμετρο ώστε εύκολα να διαπιστώσετε πότε είναι ψημένη.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face