Για 15 άτομα ()
1. Για το Χούμους, βράζετε σε μια κατσαρόλα τα ρεβίθια, τα στραγγίζετε και φυλάτε σε ένα μπολ τον ζωμό. Ξεπλένετε τα ρεβίθια με κρύο νερό. Βάζετε τα ρεβίθια σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιείτε προσθέτοντας 1-2 κουταλιές από ζωμό ώστε να γίνουν ένας λείος πουρές. Αν χρειασθεί προσθέτετε και επιπλέον ζωμό.
2. Ρίχνετε το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και το ταχίνι και συνεχίζετε το χτύπημα στο μπλέντερ. Στη συνέχεια ρίχνετε σταδιακά τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κύμινο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε για λίγο. Πολτοποιείτε όσο χρειάζεται για να γίνει ένας λείος πουρές.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο δυόσμο και το αφήνετε στην άκρη.
4. Για να ετοιμάσετε τα κολοκυθάκια, τα κόβετε κατά μήκος στη μέση και τα αλείφετε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στο μπάρμπεκιου για 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντας τα μόνο μία φορά. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και κόβετε κάθε μισό κολοκυθάκι σε τρία κομμάτια και με ένα κουταλάκι το σκάβετε ελαφρά δημιουργώντας μια θηκούλα. Τα αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται και τα αφήνετε να κρυώσουν.
5. Στο βαθούλωμα κάθε κολοκυθιού βάζετε μια κουταλιά Χούμους. Γαρνίρετε με μαύρες ελιές και πασπαλίζετε με το πιπέρι καγιέν. Τοποθετείτε τα κολοκυθάκια σε μια πιατέλα και τα σερβίρετε κρύα.
Μπορείτε εναλλακτικά να γεμίσετε τα κολοκυθάκια με μια πικάντικη σαλάτα από βρασμένες φακές που θα τις εμπλουτίσετε με ξυσμένο ωμό κολοκυθάκι, πιπεριά τσίλι, ελιές και λίγο ξύσμα λεμονιού.