Για 10 κομμάτια ()
Φαλάφελ
1. Βάλτε τα ρεβίθια σε ένα μπολ και σκεπάστε τα με 3 -4 φλιτζάνια κρύο νερό. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 12-15 ώρες.
2. Στραγγίστε τα ρεβίθια και αφαιρέστε ότι υπολείμματα επιπλέουν.
3. Ρίχνετε τα ρεβίθια , το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μπλέντερ και αν χρειαστεί μισό ποτήρι νερό και πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.
4. Βάζετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέτετε το μαϊντανό, το κόλιανδρο, το κύμινο , τη σόδα το τσίλι, αλάτι , πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
5. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη, και το τοποθετείτε στο ψυγείο για μία ώρα.
6. Πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια σαν μεγάλα βερίκοκα . Ζεσταίνετε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει καλά ρίχνετε τα φαλάφελ και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τα αφήνετε σε μια πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί να στραγγίσουν.
7. Με ένα πριονωτό μαχαίρι και αφού έχουν κρυώσει τα κόβετε στην μέση και αδειάζετε την ψίχα. Γεμίζετε με την ταχινιά κάθε μισό φαλάφελ και σερβίρετε πασπαλισμένα με μπόλικο δυόσμο, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα ψιλοκομμένη.
Ταχινία
1. Σε ένα μπολ ή καλύτερα – για τις αρχάριες στην ταχινία – στο μπλέντερ (multi blender) βάζουμε το ταχίνι, το σκόρδο λιωμένο, τον χυμό λεμονιού, το λάδι και το κύμινο, αν το χρησιμοποιήσετε.
2. Ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι ή τα χτυπάτε στο μπλέντερ για
1–2λεπτά. Θα δείτε ότι το μείγμα του μέχρι πρότινος ρευστού ταχινιού σφίγγει και γίνεται κάπως δύσκολο στο ανακάτεμα. Αυτό συμβαίνει με την προσθήκη του όξινου λεμονιού, γι αυτό και κάποιοι βάζουν λίγο λάδι, για να διευκολύνουν τη διαδικασία. Σε αυτό το σημείο προσθέτετε λίγο νερό και ανακατεύετε ξανά, μέχρι να έχετε μια ταχινία όχι πολύ σφιχτή.
Το μυστικό για να γίνουν φαλάφελ τραγανά απέξω και τρυφερά από μέσα είναι το καυτό ηλιέλαιο.