Για 6 άτομα ()
1. Στραγγίζετε τα ρεβίθια και τα ρίχνετε στον κάδο του μπέλντερ. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το κόλιανδρο, το αλάτι τις πάπρικες, το σκόρδο και το κύμινο και πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.
2. Βάζετε το μείγμα από τα ρεβίθια σε ένα μπολ, προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τόσο αλεύρι ώστε το μείγμα να γίνει μια μπάλα και αν μην κολλά στα χέρια σας. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη, και το τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
3. Πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια σαν κεφτεδάκια. Ζεσταίνετε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει καλά ρίχνετε τα φαλάφελ και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τα αφήνετε σε μια πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί να στραγγίσουν.
4. Φτιάχνετε το χούμους. Βάζετε στο μπλέντερ, τα ρεβίθια, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι και το χυμό λεμονιού και τα πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν μια φίνα κρέμα. Αν δείτε πως η κρέμα είναι πολύ πηχτή και δεν αλέθετε εύκολα, προσθέτετε λίγο από το ζωμό μέσα στον οποίο έβρασαν τα ρεβίθια, κουταλιά – κουταλιά όμως για να μην αραιώσει πολύ το μείγμα.
5. Βάζετε σε μια πιατέλα το χούμους το πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανο, και λίγες πράσινες ελιές. Αραδιάζετε λίγη ανάμεικτη σαλάτα και τοποθετείτε πάνω τα φαλάφελ.
Μπορείτε να τα φτιάξετε και με μουσκεμένα κουκιά. Επίσης σερβίρετε με πίτες, ντομάτα ψιλοκομμένη και αγγουράκι φρέσκο.