alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

NTOLMADAKIA-ME-FAKES large

Μια παραδοσιακή συνταγή απ' τη Ρόδο και τη Σύμη με πολύ ενδιαφέρουσα γεύση και ιδανική για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το μαγικό, υγιεινό συνδυασμό όσπριο/ρύζι

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ

NTOLMADAKIA-ME-FAKES large

Μια παραδοσιακή συνταγή απ' τη Ρόδο και τη Σύμη με πολύ ενδιαφέρουσα γεύση και ιδανική για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το μαγικό, υγιεινό συνδυασμό όσπριο/ρύζι

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 6€, Αρκετά οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 κιλό αμπελόφυλλά, φρέσκα ή από το βάζο
  • 2 φλιτζάνια φακές βρασμένες και σουρωμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 2 μεγάλα ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σουπ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • κουτ.γλυκ. πιπέρι

Topping

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 6 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σουπ. τριμμένη ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού

Θρεπτικά συστατικά

( χορτοφαγική, Χωρίς Λακτόζη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά της γέμισης, δηλαδή τις φακές, το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την ντομάτα, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού και τη μισή ποσότητα ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά με ένα κουτάλι μέχρι να έχετε μία ομοιογενή γέμιση.

 

2. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα τα ζεματάτε μόλις για 2΄ σε αλατισμένο βραστό νερό. Τα τραβάτε από το νερό με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε μία πιατέλα να κρυώσουν.

 

3. Ρίχνετε λίγο ελαιολαδο σε μία κατσαρόλα και καλύπτετε τον πάτο της με μία στρώση φρέσκα κρεμμυδάκια ή ροδέλες πατάτας. Παίρνετε ένα-ένα φύλλο στην παλάμη σας, φροντίζοντας να είναι η λεία πλευρά προς τα έξω και βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Τα τυλίγετε σφιχτά ως εξής: πρώτα διπλώνετε προς τα μέσα τα πλαϊνά να αγκαλιάσουν τη γέμιση και έπειτα τυλίγετε σε ρολό το ντολμαδάκι από κάτω προς τα πάνω. Τα αραδιάζετε το ένα κοντά στο άλλο στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λεμόνι και μισό λίτρο νερό Σκεπάζετε τους ντολμάδες με ένα βαρύ πιάτο για να μην μετακινούνται με το βρασμό και σιγοβράζετε για 30-40΄.

 

4. Σερβίρετε να ντολμαδάκια ζεστά ή κρύα ή περιχυμένα από το ξεροτηγάνισμα το οποίο φτιάχνετε ως εξής: Σε ένα τηγάνι σοτάρετε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να ροδίσει πολύ καλά και τρίβετε μέσα το ψωμί να ροδοκοκκινίσει και αυτό.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε να παραλείψετε το ξεροτηγάνισμα, ενισχύστε τη γέμιση με ένα κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας. Στρώνετε τον πάτο της κατσαρόλας με μερικές φέτες πατάτας ώστε να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια. Εναλλακτικά βάζετε κοτσανάκια από μαϊντανό ή φρέσκα κρεμμυδάκια ή αμπελόφυλλα.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face