alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

seskoulopita top

Μια ιδιαίτερη πίτα από την Τήνο που παίζει πολύ με τις υφές και τα αρώματα των χόρτων και της ζάχαρης

ΣΕΣΚΟΥΛΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ

seskoulopita top

Μια ιδιαίτερη πίτα από την Τήνο που παίζει πολύ με τις υφές και τα αρώματα των χόρτων και της ζάχαρης

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 11€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 κομμάτια ()

Για τη γέμιση

  • 2 κιλά σέσκουλα ζεματισμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 φλιτζάνια σταφίδες μαύρες
  • 1 κουτ.γλυκ. κανέλα
  • 1/2 κουτ.γλυκ. γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για το πασπάλισμα

  • 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 κουτ. σουπ. σουσάμι

Για το φύλλο

  • 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ.γλυκ. ξίδι
  • 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι και στο κέντρο κάνετε μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί όλα τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο εκτός από το νερό. Αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα προσθέτονται λίγο – λίγο το νερό μέχρι να έχετε μια ζύμη ελαστική και όχι πολύ σκληρή. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και την αφήνετε να ξεκουραστεί.


2. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σέσκουλα, ρίχνετε τον άνηθο, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.


3. Χωρίζετε την ζύμη σε δύο κομμάτια. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη δυο φύλλα πάχους περίπου 2 εκ. Λαδώνετε ελαφρά με ένα πινέλο ένα στρογγυλό ταψί, απλώνετε το ένα φύλλο, ρίχνετε το μείγμα και στρώνετε με ένα κουτάλι, σκεπάζετε με το άλλο φύλλο, το αλείφετε με μπόλικο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με σουσάμι κανέλα και ζάχαρη.


4. Χαράσσετε με ένα μαχαίρι μυτερό την πίτα σε κομμάτια και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Σερβίρετε την πίτα χλιαρή πασπαλισμένη με ζάχαρη κανέλα και σουσάμι.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε αντί για ζάχαρη να βάλετε πετιμέζι στην γέμιση. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο φύλλο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face