alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

xortokalitsouna top

Εξαιρετικά αφράτη ζύμη με υπέροχο άρωμα και γέμιση με μαστιχάτη υφή από τα τυριά που ενώνονται υπέροχα με τα χόρτα

ΧΟΡΤΟΚΑΛΙΤΣΟΥΝA ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ

xortokalitsouna top

Εξαιρετικά αφράτη ζύμη με υπέροχο άρωμα και γέμιση με μαστιχάτη υφή από τα τυριά που ενώνονται υπέροχα με τα χόρτα

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 2 Δωδεκάδες ()

Για τη γέμιση

  • 2 κιλά σπανάκι
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 ματσάκια δυόσμο
  • 1 ξινομυζήθρα
  • 1/2 κιλό γραβιέρα γλυκιά τριμμένη ή μαλάκα
  • 4 κουτ. σουπ. αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 2 κουτ. σουπ. γάλα
  • 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 4 κουτ. σουπ. ρακή
  • 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό

Για το άλειμμα

  • 2 αυγά

Για το πασπάλισμα

  • σουσάμι
  • 3 κλαδάκια μυρτιάς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε και καθαρίζετε το σπανάκι. Το στραγγίζετε, το ψιλοκόβετε και το τσιγαρίζετε μαζί με τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο, για 3 λεπτά.


2. Στην συνέχεια το στραγγίζετε και το βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το δυόσμο, τα τυριά, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Αναμειγνύετε όλα τα υλικά πολύ καλά.


3. Ετοιμάζετε το φύλλο ως εξής: Ρίχνετε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι μέσα στο αλεύρι και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Ανοίγετε το φύλλο, μέτριο σε πάχος και το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια με διαστάσεις 8Χ8 εκ.


4. Βάζετε στη μέση του κάθε κομματιού 2 κουταλιές γέμιση. Βρέχετε τις άκρες του φύλλου και διπλώνετε το φύλλο από τις 4 άκρες του προς τα μέσα. Αλείφετε τα καλιτσούνια με τα χτυπημένα αυγά και τα πασπαλίζετε με σουσάμι.


5. Τα τοποθετείτε σ' ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 20 –25 λεπτά. Εν τω μεταξύ βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τις μυρτιές. Μόλις ψηθούν τα καλιτσούνα τα βάζετε μέσα στο μπολ για να πάρουν το άρωμα της μυρτιάς.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Το τυρί μαλάκα έχει ουδέτερη γεύση αλλά δίνει υπέροχη μαστιχάτη υφή στην γέμιση. Μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα με Κρητικά προϊόντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face