Για 8 άτομα ()
1. Βράζετε τα φασόλια σε άφθονο νερό για 15 λεπτά. Τα σουρώνετε, πετάτε το νερό και βάζετε καθαρό. Συνεχίζετε το βράσιμο για 45 -50 λεπτά περίπου.
2. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα ταψάκι ρίχνετε τα καρότα, το φινόκιο, τις σκελίδες το σκόρδο, τα ντοματίνια και το μισό ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στο γκριλ για 15-20 λεπτά. Μόλις μελώσουν τα λαχανικά και βγάλουν τα ζουμάκια τους τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη.
3. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε για 5 λεπτά το κρεμμυδάκι, τα πράσα και τις πατάτες. Προσθέτετε ένα λίτρο νερό, τα φασόλια σουρωμένα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου.
4. Ρίχνετε τον μαϊντανό, τα ψητά λαχανικά, το μακαρονάκι κι αφήνετε το φαγητό να βράσει για άλλα 10 λεπτά μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Σερβίρετε την σούπα με άφθονο τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
Βράζετε τα φασόλια από πριν και τα διατηρείτε στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να φτιάξετε τη σούπα σε δέκα λεπτά το πολύ τα έχετε έτοιμα ξεπαγωμένα.