Για 12 άτομα ()
1. Ρίχνετε τα γράνμπερις σε ένα μπολ, πασπαλίζετε με την κανέλα, τα περιχύνετε με το γλυκό κρασί και τα αφήνετε να μουλιάσουν για μια ώρα. Τα στραγγίζετε και τα περνάτε από τον μύλο έτσι ώστε να τα πολτοποιήσετε. Αδειάζετε τον πολτό αυτό σε ένα μπολ και προσθέτετε τα αμύγδαλα. Αναμιγνύετε πολύ καλά με ένα κουτάλι έτσι ώστε να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα.
2. Με ένα πινέλο βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί. Στρώνετε τα μισά φύλλα καλά βουτυρωμένα μεταξύ τους και απλώνετε στην επιφάνειά τους τη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα καλά βουτυρωμένα μεταξύ τους. Με ένα μαχαίρι μυτερό και φαρδύ, χωρίς δόντια, κόβετε το μπακλαβά σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο.
3. Ραντίζετε την επιφάνεια του μπακλαβά με λίγο κρύο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά. αποσύρετε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνετε όπως είναι ζεστός με το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει, πασπαλίζετε με λίγα γκράνμπερις, και σερβίρετε.
Μπορείτε να τον φτιάξετε και με αποξηραμένα βερίκοκα.