Για 12 άτομα ()
1. Χτυπάτε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει λείο. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ανακατευθεί καλά όλο το μείγμα. Αμέσως μετά, προσθέτετε το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το κακάο και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν. Εξακολουθείτε να δουλεύετε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ μόλις για 2 λεπτά και στο τέλος ρίχνετε τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
2. Αλευρώνετε τα κομμάτια σοκολάτα και σκορπίζετε τα μισά σε βουτυρωμένο ταψί. Απλώνετε το μείγμα του κέικ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και στη συνέχεια «φυτεύετε» στη ζύμη κατά διαστήματα την υπόλοιπη σοκολάτα. Ψήνετε το κέικ, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο, όταν ροδοκοκκινίσει η επι¬φάνεια του και ξεκολλούν οι άκρες του από τα τοιχώματα του ταψιού. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε το κέικ να κρυώσει λίγο.
3. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά περίπου από την στιγμή που θα πάρουν βράση. Έτσι όπως είναι ζεστό και καλά δεμένο, το ρίχνετε λίγο-λίγο πάνω από το γλυκό, φροντίζοντας να πάει παντού. Αφήνετε να απορροφηθεί το σιρόπι και αμέσως μετά πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
Μπορείτε να το φτιάξετε και με μαργαρίνη για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη όταν είναι να σερβίρετε τη βασιλόπιτα έτσι ώστε να μη νοτίσει.