Για 4 Δωδεκάδες ()
1. Βάζετε τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ: το αλεύρι, την αμμωνία, το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια ή το ελαιόλαδο, και την σόδα διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε. Ζυμώνετε τα υλικά όλα μαζί, προσθέτοντας σταδιακά λίγο χλιαρό νερό έτσι ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη εύπλαστη με τη δυνατότητα να «κεντιέται».
2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης.
3. Χωρίζετε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια μεγέθους ενός βερίκοκου. Παίρνετε ένα μπαλάκι και το πλάθετε σε τετράγωνο φύλλο 8 Χ 8 εκ. Βάζετε στο κέντρο ένα κουταλάκι από τη γέμιση και κλείνετε τη ζύμη, έτσι ώστε να σχηματίζει τρίγωνο. Κεντάτε την επιφάνεια του φύλλου με την άκρη του πιρουνιού, οριζόντια και κάθετα.
4. Τοποθετείτε τα ισλί σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 250 βαθμούς και μετά επί 35 λεπτά στους 190 βαθμούς.
5. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά μέχρι να «δέσουν». Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Όταν ψηθούν, τα βγάζετε από το φούρνο. Περιμένετε για 10 λεπτά και τα περιχύνετε με το κρύο σιρόπι.
Μπορείτε στη γέμιση να ψιλό κόψετε και λίγο γλυκό κουταλιού κυδώνι.