Για 4 Δωδεκάδες ()
1. Ενώνετε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνετε το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και το νερό σιγά-σιγά μέχρι να πετύχετε ζύμη όχι σφιχτή αλλά να μην κολλάει ιδιαίτερα, σχεδόν καθόλου. Αν χρειαστεί προσθέτετε ελάχιστο αλεύρι αλλά προσέχετε να μην το παρακάνετε.
2. Με ελαφρά λαδωμένα χέρια κόβετε μικρά κομμάτια ζύμης και αρχίζετε να πλάθετε μικρές μπαλίτσες σαν αχλαδάκια και τα αραδιάζετε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
3. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Αποσύρετε από το φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη.
4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτετε τη γλυκόζη και ανακατεύετε.
5. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε πολύ καλά το ηλιέλαιο και τηγανίζετε τα φοινίκια για 1 – 2 λεπτά. Τα αποσύρετε με μια τρυπητή κουτάλα τα στραγγίζετε λίγο και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Αφήνετε για 3 – 4 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι αλλά να μην μαλακώσουν πολύ.
Το σιρόπι πρέπει να έχει την πυκνότητα ελαιολάδου για να είναι βαρύ και να «πιάσει» τα φοινίκια