Για 2 Δωδεκάδες ()
1. Λιώνετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Βράζετε το γάλα και όταν χλιαρύνει, το αναμιγνύετε σε ένα μπολ με τη μαγιά και τρία φλιτζάνια αλεύρι. Σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 1:30 ώρα.
2. Χτυπήστε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 10΄. Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά, το αλάτι, το μαχλέπι, την τριμμένη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε το ανεβασμένο προζύμι και ενώνετε με το φτερό του μίξερ τα δύο μείγματα.
3. Στη συνέχεια, ρίχνετε σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και αν χρειαστεί προσθέτετε και λίγο ακόμη, ώστε να γίνει η ζύμη μαλακή και μην κολλάει στα χέρια.
4. Βάζετε την ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ, αλείφεται την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και αφήνετε να σταθεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε, την πιέζετε προς τα κάτω με τις γροθιές σας για να ξεφουσκώσει και την αφήνετε πάλι σκεπασμένη, να διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Όταν είναι έτοιμη, τη μεταφέρετε σε αλευρωμένη επιφάνεια, και την ξαναζυμώνετε για 5-6 λεπτά. Την μεταφέρετε σε βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα της αρεσκείας σας πασπαλισμένη με αλεύρι. Σκεπάζετε την πίτα και την αφήνετε να σταθεί σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για τρίτη φορά. Έτσι πετυχαίνετε το μαστιχωτό ζυμάρι.
6. Χτυπήστε τον κρόκο ενός αυγού, περάστε την επιφάνεια του τσουρεκιού και πασπαλίστε με το αμύγδαλο.
7. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο , για 45-50 λεπτά.
Για το γλασάρισμα: Αναμυγνύετε τη ζάχαρη άχνη , το βούτυρο, το ζεστό γάλα και τη βανίλια και ρίχνετε το μείγμα στην επιφάνεια της πίτας ενώ αυτή είναι ακόμη ζεστή και το αφήνετε να τρέξει ακανόνιστα στα πλάγια. Πριν κρυώσει και σταθεροποιηθεί το γλάσο, κολλάτε επάνω 5-6 φρουι-γλασέ (γράφοντας το έτος).
Μπορείτε αν θέλετε να την διακοσμήσετε και με γλάσο σοκολάτας