Για 10 άτομα ()
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Στρώνετε ένα ταψί διαστάσεων 40 x 30 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και έπειτα βουτυρώνετε και το χαρτί. Το ταψί θα πρέπει να έχει χείλος για να κρατήσει το μείγμα, αλλά όχι πολύ ψηλό.
2. Βάζετε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά με αυγογδάρτη μέχρι να ενοποιηθούν. Χτυπάτε στο μίξερ, τους κρόκους των αυγών με ¼ φλιτζάνι ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 6 λεπτά. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
4. Προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις. Διπλώεντε στο μείγμα και τη μαρέγκα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 12-15΄ στην μεσαία σχάρα.
5. Απλώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί πάνω σε μία λαμαρίνα φούρνου και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Βγάζετε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. Αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι πάνω στη λαμαρίνα. Ξεκολλάτε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί τυλίγετε προσεκτικά το κομμάτι παντεσπάνι με το αντικολλητικό χαρτί. Αφήνετε να κρυώσει.
6. Φτιάχνετε την γέμιση. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και το κονιάκ σε ένα μπολ με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
7. Ανοίγετε με προσοχή το παντεσπάνι σκορπίζετε στην επιφάνειά του τα κερασάκια και καλύπτετε με τη σαντιγί αφήνοντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 1 εκ. περίπου. Τυλίγετε τον κορμό ξανά με προσοχή αλλά όχι σφιχτά. Κόβετε τις δύο άκρες του κορμού για να φαίνεται καλά η γέμιση και βάζετε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε το γλάσο.
8. Φτιάχνετε το γλάσο: Ρίχνετε το βούτυρο, το γάλα, τη βανίλια και το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κλείνετε το μάτι και ρίχνετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, χωρίς να αποσύρετε την κατσαρόλα από το κλειστό μάτι. Τέλος αποσύρετε από το μάτι ρίχνετε την ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές γυαλιστερό μείγμα. Το αφήνετε να κρύωσει.
9. Βγάζετε τον κορμό από το ψυγείο τον τοποθετείτε με προσοχή σε μια σχάρα. Περιχύνετε τον κορμό με το γλάσο και το αφήνετε και στραγγίσει και να σταθεροποιηθεί. Μόλις παγώσει ελαφρά το γλάσο βάζετε τον κορμό στο ψυγείο για 2 περίπου ώρες. Τον αφαιρείτε από το αντικολλητικό χαρτί όταν έρθει η ώρα να τον σερβίρετε. Για το σερβίρισμα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τριμμένη σοκολάτα.
Ο κορμός αυτός μπορεί να γίνει με βύσσινα ή φρέσκιες φράουλες. Πριν καλύψετε το παντεσπάνι με τη σαντιγί σκορπάτε στην επιφάνειά του τα φρούτα.