Για 3 Βάζα του 1/2 κιλού ()
1. Με ένα μυτερό μαχαίρι, αφαιρείτε κάθετα κομμάτια απ' την φλούδα των σύκων σχηματίζοντας λωρίδες σα ζέβρα, φροντίζοντας να διατηρήσετε το σχήμα τους.
2. Διαλύετε την γαλαζόπετρα σε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό. Βάζετε τα σύκα σε ένα γυάλινο μπολ με νερό που τα σκεπάζει και προσθέτετε την γαλαζόπετρα. Τα αφήνετε για 24 ώρες.
3. Αφού περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, τα ξεπλένετε πολύ καλά με άφθονο κρύο νερό και τα στύβετε ελαφρά με το χέρι σας. Τα τοποθετείτε σε μια πετσέτα με τα κοτσάνια προς τα πάνω για να στραγγίσουν καλά.
4. Μεταφέρετε τα σύκα σε μια κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό, στρώνοντάς τα εναλλάξ με τη ζάχαρη. Τα αφήνετε έτσι για μία ώρα.
4. Βράζετε στη συνέχεια για 30-40' ώσπου να δέσει το σιρόπι. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νεράκι. Αδειάζετε σε αποστειρωμένα, στεγνά, γυάλινα βάζα και αποθηκεύετε σε δροσερό μέρος.
Υπάρχουν δύο τρόποι προκειμένου να καταλάβετε ότι έχει δέσει το σιρόπι. Ο ένας είναι ότι θα δείτε να σχηματίζονται μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνεια του. Ο άλλος είναι να βάλετε μία κουταλιά σιρόπι σε ένα πιατάκι και αφού κρυώσει, να τραβήξετε μία γραμμή στο κέντρο της με το δάχτυλό σας. Αν η γραμμή εξαφανιστεί και το σιρόπι ξαναενώσει, είναι έτοιμο.