Για 5 Βάζα του 1/2 κιλού ()
1. Παίρνετε τα ντοματάκια, τα πλένετε ελαφρά σε κρύο νερό. Τα ρίχνετε για 2' μόνο σε νερό που βράζει. Τα βγάζετε αμέσως με τρυπητή κουτάλα και αφού κρυώσουν λίγο με ένα μυτερό μαχαιράκι τα ξεφλουδίζετε. Μετά, με ένα καλαμάκι τα τρυπάτε από τις δύο πλευρές και αφαιρείτε προσεκτικά τους σπόρους χωρίς να σας ανοίξουν.
2. Παίρνετε μια κουταλιά της σούπας ασβέστη, τον διαλύετε σε ένα λίτρο νερό και ρίχτετε τα ντοματάκια για μια ώρα περίπου για να σφίξουν.
3. Τα ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό και τα βάζετε στην κατσαρόλα σε στρώματα: μία σειρά ντοματάκια μια σειρά ζάχαρη. Ανάμεσα σκορπάτε μερικά αμύγδαλα.
4. Τα αφήνετε 24 ώρες να «κατεβάσουν» όλα τα υγρά τους. Προσθέτετε ένα λίτρο νερό και βράζετε για 30 λεπτά. Στο τέλος και ενώ ακόμα είναι το γλυκό ζεστό ρίχνετε το λεμόνι ή το ξινό και βανίλια για άρωμα. Μεταφέρετε σε καθαρά βάζα και αποθηκεύετε σε δροσερό μέρος.
Ο ασβέστης είναι απαραίτητος ώστε να παραμένει το ντοματάκι τραγανό και η σάρκα του κρουστή. Δοκιμάστε να συνοδέψετε επίσης με αυτό σκληρά ώριμα τυριά. Ασβέστη μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με οικοδομικά υλικά.