Για 3 Βάζα του 1/2 κιλού ()
1. Καθαρίζετε τα βερίκοκα από τα κουκούτσια μ' ένα μικρό μυτερό μαχαιράκι προσέχοντας να μην ανοίξουν.
2. Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο μπολ διαλύετε τον ασβέστη σε 3 λίτρα νερό. Βάζετε τα καθαρισμένα βερίκοκα στο ασβεστόνερο – το οποίο πρέπει να τα σκεπάζει – και τα αφήνετε 3 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Έπειτα τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε πολύ καλά.
3. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε 4 ½ φλιτζάνια κρύο νερό και διαλύετε μέσα σε αυτό το ξινό. Ρίχνετε τα βερίκοκα και τα ανακατεύετε καλά ώστε να καθαρίσουν από τον ασβέστη και να πάρουν λαμπερό χρώμα. Τα βγάζετε από το μπολ και τα τοποθετείτε επάνω σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα να στραγγίσουν.
4. Αραδιάζετε τα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τη ζάχαρη. Τοποθετείτε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 3 ώρες ώστε τα βερίκοκα να βγάλουν το χυμό τους.
5. Στη συνέχεια βγάζετε την κατσαρόλα από το ψυγείο και την τοποθετείτε σε δυνατή θερμοκρασία να βράσει ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη, περίπου 15 λεπτά. Ανακινείτε την κατσαρόλα κατά διαστήματα. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και αφήνετε να βράσει το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι και να σχηματιστούν μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνεια, περίπου 20 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και να «σταθεί» για 8 ώρες.
6. Την άλλη μέρα, αν έχει αραιώσει το σιρόπι, βράζετε το γλυκό για ακόμα 15 λεπτά να δέσει. Όταν κρυώσει το γλυκό, το βάζετε σε γυάλινα βάζα.
Μπορείτε αν θέλετε να γεμίσετε τα βερίκοκα με ολόκληρα αμύγδαλα ασπρισμένα, και να ενισχύσετε τη γεύση του με λίγη αρμπαρόριζα.