Για 8 άτομα ()
1. Χτυπάτε στο μίξερ την μυζήθρα, την μαστίχα και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά.
2. Ταυτόχρονα ζεσταίνετε το γάλα και προσθέτετε το ρυζάλευρο διαλυμένο σε ελάχιστο νερό. Αναδεύετε συνεχώς το γάλα μέχρι να πάρει βράση και προσθέτετε το βούτυρο συνεχίζοντας την ανάδευση μέχρι να ομογενοποιηθεί χωρίς να πήξει πολύ.
3. Προσθέτετε στον κάδο με την αφρατεμένη μυζήθρα το γάλα και αναδεύετε να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει. Προσθέτετε το δυόσμο και το ξύσμα από το λεμόνι ή το νεράντζι
4. Αδειάζετε το μίγμα σε μια στρογγυλή φόρμα που έχτε βουτυρώσει και στρώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνετε σους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Αφήνετε την μελόπιτα να κρυώσει και την σερβίρετε με γλυκό κουταλιού περγαμόντο και καρύδια τριμμένα.