Για 8 άτομα ()
1. Για το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα για 5'-7' ώστε να δέσει ελαφρά. Αποσύρετε από τη φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτετε το ροδόνερο αφαιρείτε την κανέλα και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
2. Για τη ζύμη, ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο σε ένα μπολ. Προσθέτετε σιγά σιγά το νερό και δουλεύετε με το χέρι σας ή το μίξερ, το μείγμα μέχρι να πάρετε μια σφιχτή και ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε για 30'.
3. Για τη γέμιση: ανακατεύετε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα άλλο μπολ. Προσθέτετε σιγά σιγά το ροδόνερο και ανακατεύετε πολύ καλά με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να έχετε ένα σφιχτό μείγμα.
4. Ανοίγετε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη και το κόβετε σε μικρά, παραλληλόγραμμα κομμάτια, 10x8 εκ. περίπου. Βάζετε κατά μήκος κάθε κομματιού μία κουταλιά από τη γέμιση, τυλίγετε κάθε κομμάτι σε ρολό και πιέζετε τα ρολά στις άκρες με ένα πιρούνι για να μην ανοίξουν.
5. Σε ένα βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο τηγανίζετε τα δάχτυλα για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν παντού. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε για 1΄στο κρύο σιρόπι. Τα αφαιρείτε από το σιρόπι, τα αφήνετε να στραγγίσουν ελαφρά επάνω σε σχάρα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Σερβίρετε αμέσως.
Τα δάχτυλα θεωρούνται οι απόγονοι των γλυτζιστών. Τα γλυτζιστά ήταν σιροπιαστά γλυκά σε σχήμα ρόμβου που έφτιαχναν παλαιότερα οι νοικοκυρές. Τα ετοίμαζαν με λεπτό μακρόστενο φύλλο, παραγεμισμένο με κοπανισμένα αμύγδαλα, κανέλα και ζάχαρη, τα τηγάνιζαν και έπειτα τα έριχναν στο σιρόπι. Τα γλυτζιστά έμοιαζαν επίσης πολύ με τις σημερινές δίπλες. Το όνομά τους, στην κυπριακή διάλεκτο, σημαίνει το παρασκεύασμα με φύλλο και γλυκιά γέμιση.