Για 10 άτομα ()
1. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, τις βανίλιες και το λεμόνι για 4 λεπτά, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
2. Στρώνετε 2 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας σε μια επίπεδη επιφάνεια εργασίας και τα τυλίγετε σφιχτά σε ρολό, σχηματίζοντας ένα μπαστούνι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Κόβετε κάθε μπαστούνι σε μπουκιές, πάχους περίπου 2 εκ.
3. Βάζετε το ηλιέλαιο σε μια βαθιά κατσαρόλα να κάψει καλά και τηγανίζετε λίγα – λίγα τα κουρκουμπίνια, έως ότου πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε στο σιρόπι για 3 με 4 λεπτά. Τα βγάζετε σε πιατέλα και τα αφήνετε να κρυώσουν.
4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την κρέμα. Διαλύετε το κόρν φλάουρ στο γάλα και το βάζετε σε χαμηλή φωτιά μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση και αρχίσει να πήζει το κατεβάζετε και ρίχνετε – καθώς ανακατεύετε – τη μαστίχα.
5. Την αφήνετε να κρυώνει και χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Όταν η πρώτη κρέμα έχει κρυώσει ρίχνετε και την σαντιγί και ανακατεύετε ελαφρά να ενωθούν.
6. Μοιράζετε την κρέμα σε 10 κολωτάνα ποτήρια και την βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν την σερβίρετε.
7. Βγάζετε την κρέμα από το ψυγείο, γεμίζετε το ποτήρι με τα κουρκουμπίνια, περιχύνετε με λίγο σιρόπι και σερβίρετε.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα με παγωτό καϊμάκι