Για 10 άτομα ()
1. Βράζετε σε δυο διαφορετικές κατσαρόλες με αλατισμένο νερό το ζυγούρι και το κοτόπουλο για 30'. Όταν ψηθούν τα κρεατικά τα τραβάτε με τρυπητή κουτάλα και σουρώνετε όλους τους ζωμούς σε μια κατσαρόλα. Διατηρείτε τα κρέατα ζεστά. Μετράτε τον ζωμό με φλιτζάνια, για 3 φλιτζάνια ρύζι θα χρειαστείτε 10-11 φλιτζάνια ζωμό.
2. Βράζετε το ζωμό προσθέτοντας 1 κουταλιά σούπας αλάτι. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε. Συνεχίζετε το βράσιμο έως ότου το ρύζι να απορροφήσει αρκετό ζωμό του για περίπου 15'. Φροντίστε να υπάρχει αρκετός ζωμός, διότι τα επόμενα 7-8' που θα χρειαστούν για να το σερβίρετε θα έχει στεγνώσει αρκετά.
3. Όταν είναι έτοιμο το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το λεμόνι και ανακατεύετε. Ταυτόχρονα λιώνετε το βούτυρο και περιχύνετε με αυτό το πιλάφι. Ανακατεύετε και σκεπάζετε με μια βαμβακερή πεσέτα.
4. Το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10΄ ώστε να τραβήξει και τα υπόλοιπα υγρά του. Κόβετε το κρέας σε κομμάτια και το σερβίρετε μαζί με το πιλάφι πασπαλισμένο με πιπέρι προαιρετικά.
Aν χρησιμοποιήσετε πολλά είδη κρέατος, είναι σημαντικό να τα βράσετε σε χωριστές κατσαρόλες. Σουρώστε τους ζωμούς των κρεάτων σε λεπτή σήτα, ώστε να είναι διάφανοι. Αν θέλετε να μετριάσετε τη μυρωδιά από το ζυγούρι ή το αρνί, προσθέστε στην κατσαρόλα ένα ολόκληρο ξεφλουδισμένο κρεμμύδι, πάνω στο οποίο έχετε καρφώσει ένα γαρίφαλο ή ένα φύλλο δάφνης. Σημαντική είναι η επιλογή του ρυζιού. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ρύζι πλυμένο (όπως το αμερικάνικο), από το οποίο έχει φύγει η γλουτένη, γιατί τότε το πιλάφι δεν θα χυλώσει. Σκεπάστε με βαμβακερή πετσέτα το γαμοπίλαφο για 10΄ πριν το σερβίρετε, ώστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει κι άλλο το ρύζι.