Για 8 άτομα ()
1. Πλένετε καλά τη συκωταριά και την κόβετε σε μέτρια κομμάτια. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε το νερό με το ξίδι, προσθέτετε τη συκωταριά και την αφήνετε για 5 – 6 λεπτά. Την αποσύρετε και την αφήνετε να στραγγίξει καλά.
2. Ανακατεύετε σε ένα μπολ την κουμανταρία ή το γλυκό κρασί Σάμου, το ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο, το θρούμπι ή τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτετε τη συκωταριά. Σκεπάζετε το σκεύος, το βάζετε στο ψυγείο και αφήνετε τη συκωταριά να μαριναριστεί για 2-3 ώρες.
3. Την βγάζετε από το ψυγείο και περνάτε τα κομμάτια σε ξυλάκια για σουβλάκια. Ψήνετε στη κάρβουνα ή σε προθερμασμένο φούρνο, ρυθμισμένο στο γκριλ, στους 200 βαθμούς για 12 - 15 λεπτά.
4. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείφετε ελαφρά τα σουβλάκια με τη μαρινάδα, για να μην στεγνώσουν. Τα σερβίρετε ζεστά με δροσερή σαλάτα και πατάτες τηγανητές.
Βάλτε κάτω από την σχάρα του γκριλ ένα ταψί με νερό για να ενυδατώνει καλύτερα τα σουβλάκια.