Για 6 άτομα ()
1. Κόβετε, χωρίς να καθαρίσετε από το τσόφλι τους, τα αυγά με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάθετα, έτσι ώστε να χωράει ένα κουταλάκι για να αφαιρέσετε από μέσα τον κρόκο και το ασπράδι. Τα ψιλοκόβετε με ένα μαχαίρι.
2. Σε ένα μπολ χτυπάτε με αυγοδάρτη τα αυγά μαζί με τον πελτέ ντομάτας και την ψιλοκομμένη ντοματούλα.
3. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε τα αυγά με τη ντομάτα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση ένα δυο λεπτά. Αρχίζετε να ρίχνετε εναλλάξ τα ψιλοκομμένα αυγά και το ξινόγαλο ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Μόλις απορροφηθεί το ξινόγαλο και δέσει η στραπατσάδα προσθέτετε το σχοινόπρασο και κατεβάζετε από το μάτι της κουζίνας.
4. Σταθεροποιείτε τις άδειες «θήκες» αυγών στις αυγοθήκες και γεμίζετε με την στραπατσαδα, πασπαλίζετε με το τρίμμα αυγοτάραχου και σερβίρετε αμέσως.
Μπορείτε να γεμίσετε τα τσόφλια αυγών με οποιαδήποτε στραπατσάδα εσείς επιθυμείτε. Τα αυγά ψαριών ταιριάζουν πάντως ιδανικά με ομελέτες αφράτες δουλεμένες με ξινόγαλο ή λίγη κρέμα γάλακτος.