Για 4 άτομα ()
1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις αγκινάρες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
2. Σε ένα μπολ χτυπάτε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα, τη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι με τις αγκινάρες και το κρεμμύδι, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του.
3. Μαγειρεύετε την ομελέτα μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα από την κάτω πλευρά περίπου 10 λεπτά. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή ενός πιάτου γυρίζετε την ομελέτα και την αφήνετε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά περίπου 5 με 7 λεπτά. Μεταφέρετε την ομελέτα σε μια πιατέλα και σερβίρετε ζεστή.
Μπορείτε να προσθέσετε ροδέλες από λουκάνικο ή πατάτες τις οποίες όμως θα έχετε πρώτα βράσει ή τηγανίσει.