Για 4 άτομα ()
1. Σε ένα μπολ ρίχνετε τον κιμά την πιπεριά, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Προσθέτετε το ψωμί που έχετε μουλιάσει στο κρασί, αφαιρώντας την κόρα και στύβοντάς το. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη και ζυμώνετε καλά με τα χέρια σας μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
2. Χωρίζετε τον κιμά σε 4 ίσα μέρη και τον ανοίγετε με τα χέρια σας, σαν στρογγυλή πιτούλα. Ακουμπάτε ένα ολόκληρο αυγό στο κέντρο κάθε «πιτούλας» και κλείνετε προσεκτικά σε ρολάκια.
3. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το αλεύρι, σε ένα άλλο το αυγό χτυπημένο και σε ένα τρίτο τη, τριμμένη φρυγανιά. Πανάρετε τα ρολάκια κυλώντας τα διαδοχικά στο αλεύρι, το αυγό και τέλος την τριμμένη φρυγανιά.
4. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το ηλιέλαιο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Όταν ζεσταθεί καλά, ρίχνετε τα ρολάκια και τηγανίζετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, γυρνώντας τα που και που για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
5. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την σάλτσα και τη σαλάτα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε την μαγιονέζα με τους κόκκους μουστάρδας και το νερό. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της σαλάτας.
6. Σερβίρετε τα αυγά του σκοτσέζου με την πράσινη σαλάτα και περιχυμένα με 1 κ.σ. σάλτσα.
Αν θέλετε πιο ελαφριά τα αυγά σας μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.