alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

Wellington top

Υπάρχουν θεωρίες που λένε ότι η συνταγή αυτή πήρε το όνομά της από τον Α' Δούκα του Ουέλινγκτον. Αληθεύει ή όχι, μια φέτα από αυτό το φαγητό θα σας κάνει να νιώσετε σαν Δούκες

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ WELLINGTON

Wellington top

Υπάρχουν θεωρίες που λένε ότι η συνταγή αυτή πήρε το όνομά της από τον Α' Δούκα του Ουέλινγκτον. Αληθεύει ή όχι, μια φέτα από αυτό το φαγητό θα σας κάνει να νιώσετε σαν Δούκες

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ. 10 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
2 ώρ. 10 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 30€, Αρκετά ακριβή

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο ή βοδινό φιλέτο καλής ποιότητας
  • 1 μικρό κρεμμύδι πολτοποιημένο
  • 1/4 κιλό μανιτάρια
  • 3 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 12 φέτες προσούτο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • λίγο αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. σουπ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετείτε το φιλέτο σε ένα ταψί, το αλείφετε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και το ψήνετε για 15 με 20 λεπτά ανάλογα με το πόσο ψημένο το θέλετε. Μόλις το φιλέτο είναι ψημένο όπως το προτιμάτε το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να στραγγίσει τους χυμούς του και μετά το βάζετε στο ψυγείο για 20 λεπτά.


2. Εν τω μεταξύ, ενώ το φιλέτο κρυώνει, ψιλοκόβετε τα μανιτάρια πολύ ψιλά σχεδόν πολτοποιημένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον ηλεκτρικό κόφτη για καλύτερο αποτέλεσμα.


3. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μαζί με το θυμάρι μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Προσθέτετε αλάτι και σβήνεται με το κρασί. Αφήνετε μα μαγειρευτεί για άλλα 10 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι στεγνό χωρίς καθόλου υγρά. Αφαιρείτε το θυμάρι.


4. Στον πάγκο της κουζίνας στρώνετε αντικολλητικό χαρτί και το τοποθετείτε τις φέτες του προσούτο με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσετε ένα φύλλο. Πάνω το προσούτο απλώνετε τη μισή ποσότητα από το μείγμα των μανιταριών. Τοποθετείτε στο κέντρο το φιλέτο και από πάνω ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα μανιταριών. Με τη βοήθεια του χαρτιού τυλίγετε το φιλέτο σε σφιχτό ρολό, σε σχήμα λουκάνικου και το βάζετε στο ψυγείο για 10 λεπτά.


5. Πασπαλίζετε τον πάγκο σας με το αλεύρι και στρώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας. Κόβετε το φύλλο σε διάσταση 18x30 εκατοστά και το τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικόλλητικό χαρτί. Κόβετε το άλλο φύλλο σε διάσταση 28x36 εκατοστά.


6. Βγάζετε το φιλέτο από το ψυγείο και το ξετυλίγετε με προσοχή. Το τοποθετείτε στο κέντρο του φύλλου σφολιάτας με τη μικρότερη διάσταση. Χτυπάτε τα αυγά με το νερό και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε τις άκρες του φύλλου και το φιλέτο. Προσεκτικά σκεπάζετε με το άλλο φύλλο σφολιάτας και πιέζετε με τα δάχτυλά σας αρχικά και με ένα πιρούνι μετά τις άκρες να ενωθούν. Αλείφετε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας με το υπόλοιπο αυγό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι «γράφετε» διαγώνιες γραμμές χωρίς όμως να τρυπήσετε το φύλλο. Βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες.


7. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφετε το wellington με λίγο ακόμα διάλυμα αυγού και το ψήνετε για 20 με 30 λεπτά ανάλογα πόσο ψημένο το θέλετε. Βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά. Το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί και να απορροφήσει τους χυμούς του για μην σας μαλακώσει η ζύμη.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face