Για 6 άτομα ()
1. Φτιάξτε τον πουρέ: Πλύνετε καλά τις πατάτες. Βράστε τις σε μια κατσαρόλα με 8 φλιτζάνια τσαγιού αλατισμένο νερό (περίπου 2 Lt) σε μέτρια φωτιά για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Κατόπιν απομακρύνετε από τη φωτιά και σουρώστε τις.
2. Πλύνετε καλά τα καρότα και ξεφλουδίστε τα. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με 4 φλιτζάνια τσαγιού αλατισμένο νερό (περίπου 1lt) και βράστε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και σουρώστε τα.
3. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και πολτοποιήστε τις με το εργαλείο του πουρέ ή περάστε τις από το μύλο των λαχανικών. Μεταφέρετέ τις σε ένα μπολ, προσθέστε τα αυγά, το βούτυρο, τα τυριά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
4. Βάλτε τον πουρέ πατάτας σε ένα μπολ. Πολτοποιήστε τα βρασμένα καρότα στο μπλέντερ και προσθέστε τα στο μπολ. Ομογενοποιήστε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
5. Φτιάξτε τον κιμά: Ρίξτε σε μια μεσαία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2΄-3΄, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετέ τον μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίξτε τις ντομάτες τριμμένες, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε.
6. Σιγοβράστε τον κιμά για περίπου 35΄. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς. Κατόπιν προσθέστε το αυγό, χτυπημένο και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
7. Με ένα πινέλο αλείψτε ένα μεσαίο πυρίμαχο σκεύος με λίγο βούτυρο και πασπαλίστε την βάση του με τριμμένη φρυγανιά. Αδειάστε τον κιμά στεγνό, χωρίς καθόλου υγρά.
8. Βάλτε τον πουρέ καρότου σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ με κατσαρή μύτη. Φτιάξτε ροζέτες με τον πουρέ επάνω στον κιμά, μέχρι να τον καλύψετε τελείως.
9. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Περιχύστε το παστίτσιο με το βούτυρο και πασπαλίστε με το τυρί. Ψήστε το παστίτσιο στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄στους 200ο C στον αέρα. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει ελαφρώς πριν κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Αν θελήσετε να πειραματιστείτε με το χρώμα του πουρέ, δοκιμάστε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή με παντζάρι για εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα. Επίσης αντί για κιμά βάλτε πολύ ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας.