Για 4 άτομα ()
1. Καθαρίζετε τα κουκιά, τα πλένετε και τα τοποθετείτε σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
2. Καθαρίζετε τους ασκόλυμπρους, τους πλένετε καλά και τους βράζετε για 30 λεπτά. Τους στραγγίζετε και τους βάζετε σε πιατέλα. Προσθέτετε τα κουκιά στραγγισμένα και περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Αλατίζετε ελαφρά, ανακατεύετε και σερβίρετε.
Δοκιμάστε το και με ξερά κουκιά.