Για 2 άτομα ()
1. Σε ένα σακουλάκι με ζιπ βάζετε τα rib eye προσθέτετε ένα ένα τα υλικά της μαρινάδας και κλείνετε καλά.
2. Ανακινείτε 4-5 φορές εστί ώστε να πιάσει η μαρινάδα το κρέας και το βάζετε στο ψυγείο για οκτώ ώρες.
3. Ανάβετε την φωτιά ή το Γκριλ γκαζιού και αφαιρείται το κρέας με μια τσιμπίδα από το σακουλάκι στραγγίζοντας το από τα πολλά υγρά. Αν θέλετε μπορείτε να το σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
4. Το ακουμπάτε πάνω στην σχάρα και κοντά στην φωτιά. Ανάλογα το πάχος του το γυρίζετε μετά από τέσσερα λεπτά. Αν το θέλετε medium θα πρέπει να το βγάλετε όταν η εσωτερική θερμοκρασία στο κέντρο του φτάσει στους 63oC.
Αν το θέλετε well done στους 71oC. Χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.
5. Παράλληλα αδειάζετε την μαρινάδα σε ένα κασταρολάκι και την συμπυκνώνετε μέχρι να αποκτήσει την ρευστότητα ελαιόλαδου. Συνοδεύετε με μανιτάρια ψητά porto bello που έχουν πλούσια σάρκα τα οποία περνάτε με την συμπυκνωμένη μαρινάδα.
6. ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΕΤΕ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΚΟ ΤΗΓAΝΙ: ρίξτε στο τηγάνι δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή μια κουταλιά της σούπας βούτυρο για να μπορείτε να περιχύνετε το ribe eye ενώ ψήνετε. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος του ψησίματος μέρος της συμπυκνωμένης σάλτσας.
7. Αλατοπιπερώνετε με προσοχή ανάλογα με την αλμυρότητα που έχει η σόγια που χρησιμοποιήσατε.
Την ίδια συνταγή μπορείτε να εκτελέσετε με ribe eye με κόκκαλο ή με μια σπαλομπριζόλα.