Για 10 κομμάτια ()
Για την πικάνια
1. Αν η πικάνια που θα αγοράσετε είναι σε συσκευασία vacuum την ανοίγετε και τη στραγγίζετε από τα υγρά της. Την ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί και τη σκουπίζετε από πάνω πολύ καλά μέχρι να μην έχει καθόλου υγρασία. Την αφήνετε ανοιχτή εκτός ψυγείου και χωρίς να τη σκεπάσετε για 20-30 λεπτά για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Κόβετε την πικάνια σύμφωνα με τη φορά που έχουν οι ίνες του μυ δηλαδή οριζόντιες φέτες αν θέλετε να την περάσετε σε σχήμα ημησέλινου σε μεγάλες μεταλλικές σούβλες. Αν πάλι θέλετε να τη ψήσετε ως steak την κόβετε κάθετα ανάποδα από τη φορά που έχουν οι ίνες του μυ και στις δυο περιπτώσεις το επιθυμητό πάχος είναι 2,5-3 εκ. Αν θέλετε να την ψήσετε ολόκληρη τότε χαράζετε την επιφάνεια από την πλευρά που βρίσκεται το λίπος σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια.
3. Αλατίζετε γενναιόδωρα και τη βάζετε επάνω στη σχάρα, στο σχαροτήγανο ή στο grill.
4. Ψήνετε την πικάνια σύμφωνα με τα παρακάτω:
για rare 8-10 λεπτά στους 49-52 ᵒC
για medium rare 10-12 λεπτά στους 52-57 ᵒC
για well done 15 λεπτά στους 68 ᵒC
η θερμοκρασία αφορά στο εσωτερικό του κρέατος και είναι πολύ εύκολο να την ελέγξετε με ένα θερμόμετρο για κρέας.
Για τη σαλάτα:
5. Κόβετε τον ανανά ή το μάνκγο σε μικρά κυβάκια.
6. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τον μαϊντανό.
7. Στύβετε το λεμόνι, βάζετε την Hot Chilli Sauce Brava και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
Οι βραζιλιάνοι ταΐζουν τη φωτιά, βάζουν δηλαδή ανάμεσα στις σούβλες με την πικάνια σούβλες όπου έχουν περάσει λουκάνικο ώστε να στάζει το λίπος και η ανάφλεξη να κάνει την πικάνια ακόμα πιο νόστιμη