Για 12 άτομα ()
1. Για να κάνετε το Χούμους μουσκεύετε τα ρεβίθια σε κρύο νερό για οκτώ ώρες. Τα στραγγίζετε και τα βράζετε για 45-50 λεπτά σε καθαρό νερό. Κρατήστε από το υγρό τους τουλάχιστον ένα φλιτζάνι. Βάζετε τα στραγγισμένα και βρασμένα ρεβίθια σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιείτε προσθέτοντας 1-2 κουταλιές από ζωμό του βρασμού ώστε να γίνουν ένας λείος πουρές. Αν χρειασθεί προσθέτετε και επιπλέον ζωμό.
2. Ρίχνετε το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και το ταχίνι και συνεχίζετε το χτύπημα στο μπλέντερ. Στη συνέχεια ρίχνετε σταδιακά τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κύμινο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε για λίγο. Πολτοποιείτε όσο χρειάζεται για να γίνει ένας λείος πουρές.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε όλα τα υλικά της σαλάτας και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 6-8 λεπτά.
4. Σερβίρετε το χούμους σε ένα βαθύ πιάτο και με την ανάποδη μεριά του κουταλιού φτιάχνετε ένα μεγάλο βαθούλωμα. Ρίχνετε μέσα την σαλάτα και σερβίρετε αμέσως με λίγο έξτρα μαϊντανό και ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα και σερβίρετε αμέσως.
Αντί για μαϊντανό μπορείτε να βάλετε και δυόσμο καθώς και φρέσκο κόλιανδρο αν σας αρέσει.