alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

formaela top 02 09 2018

Η Φορμαέλα είναι ένα από τα πιο νόστιμα Ελληνικά παραδοσιακά τυριά και γίνεται εξαιρετικό τηγανιτό ή ψητό. Σε συνδυασμό δε με σάλτσα ντομάτας είναι θεϊκό!

ΦΟΡΜΑΕΛΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

formaela top 02 09 2018

Η Φορμαέλα είναι ένα από τα πιο νόστιμα Ελληνικά παραδοσιακά τυριά και γίνεται εξαιρετικό τηγανιτό ή ψητό. Σε συνδυασμό δε με σάλτσα ντομάτας είναι θεϊκό!

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρ.
Χρόνος μαγειρέματος: 5 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 400 γρ. φορμαέλα σε ροδέλες
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σουπ. βούτυρο αγελαδινό
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη μαρμελάδα ντομάτας

  • 2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 κιλό ντομάτες
  • 2 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ρίχνετε το καλαμποκέλαιο στο τηγάνι και το αφήνετε να ζεσταθεί. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αυγά και σε δεύτερο μπολ ρίχνετε το αλεύρι. Περνάτε τις φέτες φορμαέλας στο αλεύρι, μετά στο αυγό και ξανά στο αλεύρι.


2. Τα ρίχνετε στο τηγάνι μέχρι να κάνουν μια ξανθιά και τραγανή κρούστα και από τις 2 πλευρές περίπου για 2-3 λεπτά.


3. Για τη μαρμελάδα ντομάτας: Πλένετε τις ντομάτες και τις ρίχνετε σε ζεστό νερό, ώστε να φουσκώσει η φλούδα τους και να ξεφλουδίζονται ευκολότερα. Μετά από 4-5 λεπτά αφαιρείτε τις ντομάτες και τις αφήνετε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν τα υγρά τους. Αφού κρυώσουν οι ντομάτες, με ένα μυτερό και μικρό μαχαίρι αφαιρείτε τη φλούδα τους.


4. Χωρίζετε τη ντομάτα κάθετα στα δύο με ένα μαχαίρι. Κόβετε το σημείο που είναι το κοτσάνι και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τους σπόρους. Αδειάζετε την καθαρή σάρκα σε ένα τρυπητό στο οποίο από κάτω έχετε τοποθετήσει ένα μπολ και «ζυμώνετε» τις ντομάτες, έτσι ώστε να «σπάσουν» σε χοντρά κομμάτια. Αν θέλετε πιο λεία υφή στη μαρμελάδα μπορείτε να περάσετε τις ντομάτες από το μπλέντερ.


5. Μεταφέρετε τις ντομάτες σε ένα μπολ και προσθέτετε την καστανή ζάχαρη και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Αφήστε τη ντομάτα μαζί με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά να μαριναριστεί για δύο ώρες.


6. Μετά από τις δυο ώρες, ανακατεύετε πολύ καλά το μείγμα με ένα κουτάλι και ρίχνετε το μείγμα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο χωρίς να προσθέσετε καθόλου νερό, (σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βάλετε μερικές σταγόνες λεμόνι ή ένα μικρό ξυσμένο μήλο για να αυξήσετε την πηκτίνη στο μείγμα).


7. Βράζετε τη μαρμελάδα για 10 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία, μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το βράσιμο για 15 λεπτά. Αφήστε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς και να ξεκουραστεί για 12 ώρες για να βγάλει τα υγρά της.


8. Μετά τις 12 ώρες, βράζετε τη μαρμελάδα για 10 λεπτά ακόμα. Για να γίνει σωστή η μαρμελάδα, καλά είναι ο βρασμός να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια. Δηλαδή να σταματήσει ο βρασμός εντελώς και να κρυώσει τρεις φορές η μαρμελάδα.


9. Μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε στεγνά και αποστειρωμένα βάζα.


10. Σερβίρετε τις τηγανιτές φέτες φορμαέλας, περιχυμένες με τη μαρμελάδα ντομάτας.

ΧΡΗΣΙΜΟ


Μια ακόμα μαρμελάδα που ταιριάζει πολύ στο σαγανάκι Φορμαέλας είναι το δαμάσκηνο και το κυδώνι.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face