Για 4 άτομα ()
1. Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο το τυρί και το ακουμπάτε σε σχάρα φούρνου ή σε αντικολλητικό τηγάνι με γραμμώσεις. Ψήνετε για 3-4 λεπτά από κάθε μεριά.
2. Εν τω μεταξύ, σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα τα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες κυδώνια. Τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά να ροδίσουν και τα σβήνετε με το μοσχάτο Λήμνου. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σιγοβράζετε για 8 λεπτά. Προσθέστε αμέσως μετά το πετιμέζι, το μπαλσαμικό, το χυμό πορτοκάλι και το τσίλι. Σιγοβράζετε για 6-8 λεπτά να μαλακώσουν τα κυδώνια αλλά να διατηρηθούν και λίγο τραγανά.
3. Σερβίρετε το ψητό τυρί ζεστό σε ένα πιάτο και δίπλα 2-3 κουταλιές από το κυδώνι με το πετιμέζι.
Το Μελίχλωρο παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και είναι ιδανικό για σαγανάκι ή σαν επιτραπέζιο. Αν θέλετε τα κυδώνια μαζί με την σάλτσα τους μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε βάζα στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Συνοδεύουν και αλλά τυριά ψητά όπως το χαλούμι και το μανούρι.