Για 4 άτομα ()
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο παξιμάδι με το χοντροκομμένο καρύδι, και το ελαιόλαδο. Σε ένα δεύτερο μπολ ενώνουμε την ξινοτύρι ή το κατίκι, με την φέτα μέχρι να γίνουν ένα αλοιφώδες μείγμα.
2. Παίρνετε μικρά ατομικά φορμάκια με αποσπώμενο στεφάνι ή ένα μεγάλο στεφάνι του τσιζκέικ και τα βάζετε στο κέντρο κάθε πιάτου. Βάζετε στην βάση ένα στρώμα από το μείγμα του παξιμαδιού και το πιέζετε ελαφρά ώστε να κάτσει. Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2-3 εκ.
3. Από πάνω στρώνετε ένα στρώμα με το μείγμα των τυριών και βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για 30-40 λεπτά.
4. Κόβετε τα ξερά σύκα σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και ελάχιστο γαρίφαλο. Τα αφήνετε να μουσκέψουν και να απορροφήσουν το χυμό. Τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
5. Βγάζετε τις φόρμες από το ψυγείο και απλώνετε από πάνω μια στρώση μαρμελάδας. Ξεφορμάρετε το τσιζκέικ και σερβίρετε με λίγο συκόμελο ή πετιμέζι.
Δοκιμάστε και με δαμάσκηνα ή χουρμάδες αντί για σύκα.