Για 12 άτομα ()
1. Βράζετε σε κατσαρόλα γεμάτη με νερό τις πατάτες με τη φλούδα τους, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε να κρυώσουν τελείως. Τις ξεφλουδίζετε και τις αλέθετε στο μύλο του πουρέ.
2. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο ελαφρά σε μια κατσαρόλα. Όταν κρυώσει το ρίχνετε στον πουρέ. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Το μείγμα πρέπει να είναι σφικτό. Πλάθετε πατατοκροκέτες στο μέγεθος μικρού καρυδιού με τα χέρια σας.
3. Βάζετε ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα και αφού ζεσταθεί πολύ καλά ξεκινάτε να τις τηγανίζετε φροντίζοντας να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.
4. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τις πατατοκροκέτες από την κατσαρόλα και τις αραδιάζετε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν το λάδι τους.
5. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα. Βάζετε σε μια κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία, την κρέμα γάλακτος και αφήνετε να βράσει για 6-8 λεπτά μέχρι να μείνει το 1/3 της αρχικής ποσότητας. Κατόπιν χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε το γιαούρτι, το τυρί και το δενδρολίβανο. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι και αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Μόλις δέσει η σάλτσα, αποσύρετε από τη φωτιά. Δοκιμάζετε, και αν χρειάζεται προσθέστε αλατοπίπερο. Περιχύνετε τις πατατοκροκέτες με τη σάλτσα και τις σερβίρετε, γαρνίροντάς τες με τις φέτες λεμονιού και το δενδρολίβανο.
Στύψτε μεσα στην σάλτσα γραβιέρας μπόλικο φρέσκο λεμονι και απογείωσε την γεύση της