Για 12 άτομα ()
1.Περνάτε το αγγούρι από έναν χοντρό τρίφτη και το αδειάζετε σε ένα τρυπητό σκεύος. Αλατίζετε και το αφήνετε να στραγγίσει τα υγρά του για τουλάχιστον μισή ώρα.
2. Σε ένα μπολ διαλύετε την σκόνη γουασάμπι μαζί με το ξίδι, το λεμόνι και μια κουταλιά της σούπας νερό. Αν χρησιμοποιήσετε πάστα γουασάμπι αυτό το παραλείπετε και τη ρίχνετε κατευθείαν μέσα στο γιαούρτι.
3. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ αδειάζετε το γιαούρτι, την μαγιονέζα, το γουασάμπι μαζί με το ξίδι και το λεμόνι, το δυόσμο, το πολτοποιημένο σκόρδο και στο τέλος το αγγούρι. Είναι απαραίτητο να σφίξετε το τριμμένο αγγούρι στο χέρι για να βγάλει τα υγρά του ώστε να μην νερώσει το τζατζίκι. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι και προσθέτετε σιγά σιγά με αργή ροή το ελαιόλαδο μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
4. Δοκιμάζετε και διορθώνετε την γεύση με λίγο επιπλέον αλάτι ή ξίδι, αν είναι απαραίτητο. Σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και βάζετε στο ψυγείο για μια τουλάχιστον ώρα πριν σερβίρετε ώστε να αναπτυχθούν οι γεύσεις και να δροσίσει.
Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο σκόρδο ή λίγο ακόμα ξύδι αν θέλετε πιο δυνατή γεύση. Αν όμως επιθυμείτε πιο πικάντικη ένταση, βάλτε λίγο ακόμα γουασάμπι ή πράσινο ταμπάσκο.