Για 4 άτομα ()
1. Βράζετε τα φασόλια σε ένα λίτρο ζεστό νερό για 20 λεπτά. Πετάτε το πρώτο νερό και τα σουρώνετε.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τη σελινόριζα, την πατάτα, τον αρακά και το καρότο, ίσα να μαραθούν λίγο. Προσθέτετε τα φασόλια στραγγισμένα και ξεπλυμένα, και ένα λίτρο ζεστό νερό, να σκεπάσει καλά τα υλικά και να τα ξεπερνά κατά 2-3 δάχτυλα.
3. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Στη συνέχεια προσθέτετε την ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό καθώς και το αλάτι (όχι νωρίτερα, για να μη σκληρύνουν τα φασόλια) και βράζετε για άλλα 40 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει το φαγητό. Σερβίρετε τη φασολάδα ζεστή με φέτες ζεστό ψωμί.
Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε τη φασολάδα χωρίς ντομάτα και να προσθέσετε και λίγα ψιλοκομμένα μυρώνια και καυκαλίθρες και λίγο χυμό λεμονιού.