Για 8 άτομα ()
1. Βράζετε τα φασόλια σε ένα λίτρο ζεστό νερό για 20 λεπτά. Πετάτε το πρώτο νερό και τα σουρώνετε.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τη σελινόριζα ίσα να μαραθούν λίγο. Προσθέτετε τα φασόλια στραγγισμένα και ξεπλυμένα, και ένα λίτρο ζεστό νερό, να σκεπάσει καλά τα υλικά και να τα ξεπερνά κατά 2-3 δάχτυλα.
3. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Στη συνέχεια προσθέτετε τα αρωματικά καθώς και το αλάτι (όχι νωρίτερα, για να μη σκληρύνουν τα φασόλια) και βράζετε για άλλα 40 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει το φαγητό.
4. Πρόσθετε το λεμόνι και σερβίρετε τη φασολάδα ζεστή. Σε κάθε πιάτο βάζετε λίγο ωμό ελαιόλαδο και αν θέλετε, λίγες νιφάδες μπούκοβο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε την φασολάδα μόνο με σελινόριζα και σέλερι πάλι λεύκη.