Για 8 άτομα ()
1. Καθαρίζετε και ξεπλένετε τη φάβα. Την βάζετε να βράσει μαζί με το καρότο. Μόλις πάρει μια βράση την σουρώνετε, και την ξεπλένετε.
2. Προσθέτετε νερό και την αφήνετε να βράσει ξανά , μέχρι να τραβήξει όλο το νερό της. Λίγο πριν την κατεβάσετε προσθέτετε το κρεμμύδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο και το αλάτι.
3. Όταν η φάβα είναι ψημένη την περνάτε από τον μύλο για να γίνει αλοιφή.
4. Ωστόσο βάζετε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε σκεπασμένο με το καπάκι να σιγοβράσει για 30 λεπτά και να βγάλει τα υγρά του. Μόλις αρχίσει και στεγνώνει σβήνετε με το κρασί και το ξύδι συνεχίζοντας το βράσιμο για 20 ακόμα λεπτά. Αν είναι απαραίτητο προσθέτετε λίγο νεράκι. Μόλις μαλακώσει το χταπόδι, το κόβετε σε ροδέλες και το πασπαλίζετε με την ρίγανη.
5. Σερβίρετε την φάβα με τις ροδέλες χταποδιού από πάνω και προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και σάλτσα από το χταπόδι.
Μπορείτε να εμπλουτίσετε το χταπόδι με πετιμέζι.