Για 6 άτομα ()
1. Βράζετε τις φακές με το φύλλο δάφνης για 25΄μέχρι να μαλακώσουν.
2. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο να ξανθύνει ελαφρώς και προσθέτετε τις φακές σουρωμένες μαζί με το ρύζι, το κύμινο την πάπρικα, την πιπεριά και το καρότο . Αφήστε να ψηθούν για λίγα λεπτά και σβήστε με το κρασί.
3. Προσθέστε 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό και βράστε για 10΄μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
4. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος, προσθέστε την ντομάτα , τον μαϊντανό, τον βασιλικό, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, περιχύστε με το ελαιόλαδο , ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.
Μπορείτε να φτιάξετε το φακόρυζο και με τις φακές που σας έχουν μείνει, αφού τις σουρώσετε.