alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

falafel tragana top 14 02 2108

Απίθανη συνταγή για το πιο τραγανά φαλάφελ που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Γεμιστά με μια ανάλαφρη σάλτσα από ταχίνι και λεμόνι! Η ταχινία είναι μια σος εξαιρετική , αρκετά έντονη  σε γεύση, εξαιρετικά υγιεινή λόγω του ταχινιού και πολύ διαδομένη στην Κύπρο και την Μέση ανατολή.

ΦΑΛΑΦΕΛ ΤΡΑΓΑΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙΑ

falafel tragana top 14 02 2108

Απίθανη συνταγή για το πιο τραγανά φαλάφελ που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Γεμιστά με μια ανάλαφρη σάλτσα από ταχίνι και λεμόνι! Η ταχινία είναι μια σος εξαιρετική , αρκετά έντονη  σε γεύση, εξαιρετικά υγιεινή λόγω του ταχινιού και πολύ διαδομένη στην Κύπρο και την Μέση ανατολή.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 5 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
15 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 10€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 10 κομμάτια ()

Για τα φαλάφελ

  • 2 φλιτζάνια ρεβίθια
  • 1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 πρέζα καυτή πιπεριά τσίλι
  • 4 κουτ.γλυκ. μαϊντανό
  • 1 κουτ.γλυκ. κύμινο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. σόδα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη ταχινία

  • 150 γρ. ταχίνι
  • 1 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σουπ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. κύμινο (προαιρετικά)
  • λίγο νερό, περίπου 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ

Για το γαρνίρισμα

  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη σε κύβους
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κουτ. σουπ. δυόσμο ή άνηθο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φαλάφελ
1. Βάλτε τα ρεβίθια σε ένα μπολ και σκεπάστε τα με 3 -4 φλιτζάνια κρύο νερό. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 12-15 ώρες.


2. Στραγγίστε τα ρεβίθια και αφαιρέστε ότι υπολείμματα επιπλέουν.


3. Ρίχνετε τα ρεβίθια , το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μπλέντερ και αν χρειαστεί μισό ποτήρι νερό και πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.


4. Βάζετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέτετε το μαϊντανό, το κόλιανδρο, το κύμινο , τη σόδα το τσίλι, αλάτι , πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.


5. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη, και το τοποθετείτε στο ψυγείο για μία ώρα.


6. Πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια σαν μεγάλα βερίκοκα . Ζεσταίνετε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει καλά ρίχνετε τα φαλάφελ και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τα αφήνετε σε μια πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί να στραγγίσουν.


7. Με ένα πριονωτό μαχαίρι και αφού έχουν κρυώσει τα κόβετε στην μέση και αδειάζετε την ψίχα. Γεμίζετε με την ταχινιά κάθε μισό φαλάφελ και σερβίρετε πασπαλισμένα με μπόλικο δυόσμο, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα ψιλοκομμένη.


Ταχινία
1. Σε ένα μπολ ή καλύτερα – για τις αρχάριες στην ταχινία – στο μπλέντερ (multi blender) βάζουμε το ταχίνι, το σκόρδο λιωμένο, τον χυμό λεμονιού, το λάδι και το κύμινο, αν το χρησιμοποιήσετε.


2. Ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι ή τα χτυπάτε στο μπλέντερ για
1–2λεπτά. Θα δείτε ότι το μείγμα του μέχρι πρότινος ρευστού ταχινιού σφίγγει και γίνεται κάπως δύσκολο στο ανακάτεμα. Αυτό συμβαίνει με την προσθήκη του όξινου λεμονιού, γι αυτό και κάποιοι βάζουν λίγο λάδι, για να διευκολύνουν τη διαδικασία. Σε αυτό το σημείο προσθέτετε λίγο νερό και ανακατεύετε ξανά, μέχρι να έχετε μια ταχινία όχι πολύ σφιχτή.

ΧΡΗΣΙΜΟ


Το μυστικό για να γίνουν φαλάφελ τραγανά απέξω και τρυφερά από μέσα είναι το καυτό ηλιέλαιο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face